Przepisy

Ciasto na prawdziwą włoską pizzę

Ciasto na prawdziwą włoską pizzę

Smak pizzy bardzo często zależy od rodzaju jej ciasta. Nawet najlepsze, najświeższe i najsmaczniejsze dodatki nie zadowolą podniebienia żadnego klienta, jeżeli kucharz umieści je na przypalonym spodzie, źle rozwałkowanym i nieprawidłowo wyrobionym. Przygotowanie niesamowitego ciasta jest sztuką, którą można na szczęście szybko opanować do perfekcji. Trzeba tylko dowiedzieć się, jaką bazę ma ta prawdziwa włoska pizza.

Najważniejszą czynnością podczas tworzenia ciasta na pizzę jest jego wyrabianie. Mączną masę należy ugniatać dłońmi przez przynajmniej piętnaście minut, aby perfekcyjnie połączyć wszystkie dodane do niej składniki i utworzyć z nich jednolitą papkę. Smak i jakość ciasta zależeć też będą od samej mąki. Jest ona jego najważniejszym składnikiem, bo daje się jej najwięcej, dlatego nawet dobrej jakości oliwa z oliwek nie zdoła poprawić jej kiepskiego smaku. Prawdziwi Włosi stosują oczywiście mąkę wytwarzaną w ich kraju o typie 00. Ma ona niewielkie ilości glutenu w przeciwieństwie do typowej mąki pszennej kupowanej w polskich sklepach, dzięki czemu jest zdrowsza i bardziej wartościowa. Prawdziwe przepisy na pizzę włoską pozwalają na wykonanie ciasta cienkiego i chrupkiego, które jednak pod umieszczeniu go w ustach zaczyna się w nich rozpływać i przyjemnie pobudza kubki smakowe do pracy. Nie jest jednak powiedziane, że to prawdziwe ciasto koniecznie musi być cienkie. Nawet we Włoszech istnieją miłośnicy pizzy puszystej i miękkiej w środku – to dla nich wszystkie restauracje przygotowują dania na spodach grubych. Mimo iż mają one większą objętość, nie są wcale zapychające i bardzo kaloryczne. Dalej pozostają lekkie, dzięki czemu nie obciążają przesadnie żołądka.

Aby pizza z poprostubistro.pl w Gdyni (Karwiny) była naprawdę smaczna, to na przygotowanie jej ciasta kucharz musi poświęcić sporo czasu. Ważny jest także sposób pieczenia mącznej masy. Powinno się ją wypiekać w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 400 stopni C. Tylko taka obróbka nie zniszczy struktury masy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *